Historia


Kuggteknik bildades 1966 i en tid av stark ekonomisk tillväxt i Sverige. Grundare och huvudperson var Henning Knutz, en entreprenör med ett stort intresse för teknik och innovationer. Henning, uppvuxen i Sätra strax norr om Leksand, var målmedveten och klar över sina val i livet. Eftersom han var fascinerad av mekanik och elektricitet blev det snart studier inom dessa områden. Han tog bland annat en ingenjörsexamen inom verkstadsmekanik.
Jobben lät inte vänta på sig, bland annat på ASEA i Stockholm, där han efter några år blev ansvarig för hela kuggtillverkningen, senare också kontrollchef. Liknande arbetsuppgifter hade han även på Philips.

 

En längtan efter att driva eget företag tog fart. Kuggteknik bildades och fick snart så mycket uppdrag att lokalerna blev för små. Och nu slöts cirklarna och en dröm blev verklighet: att öppna en verkstad hemma i Dalarna och Leksand.
1968 öppnades Sveriges första, och troligen enda, finmekaniska verkstad, belägen i ett timmerhus. Verksamheten är för övrigt belägen på samma område än idag, omgiven av tallskog och vackra dalabyar med röda stugor.
Under en period hade Henning tre företag, i Stockholm, Leksand och Borlänge. I slutet av 1970-talet kom all fokus att hamna på verksamheten i Leksand.

Expansionen tog fart, där Hennings barn, Ewa och Pär, fick gå den långa vägen in i företaget, via jobb på sommarlov och helger. Ewa lotsades in på de administrativa områdena, Pär i verkstaden. 
Syskonens ansvar växte efter hand, och snart skulle de själva ta över den operativa ledningen, i linje med Hennings högsta önskan. 

Pär tog över som VD 1993 och företaget fortsatte att växa. 1999 jobbade 20 personer på företaget. En händelse vid den tidpunkten kom att bli något av en milstolpe. En kund hörde av sig vid flera tillfällen och ville beställa mycket speciella kugghjul, svåra att tillverka. Pär funderade länge om det ens var möjligt. Hans medarbetare och ledningsgrupp fick sista ordet: ”vi kör”! Sen den dagen har ingen order varit för svår att hantera, allt är möjligt. 
Att alltid leverera med kvalité, oavsett svårighetsgrad, har blivit ett signum.

2003 byggdes verksamheten ut och maskinparken vässades ytterligare. Finjusteringar och förbättringar har sedan gjort kontinuerligt, där medarbetarna alltid har varit i fokus, företagets viktigaste resurs. 
Allt sammantaget vilar Kuggteknik på en stadig och trygg plattform. Vi står för kvalité, har en hög leveransförmåga och kan jobba flexibelt mot våra kunder.  

Och historien gör sig påmind. Det Henning en gång skapade lever vidare, utvecklas och växer. Ur historien har ett modernt företag vuxit fram, väl rustade att möta morgondagens utmaningar.

 

Postadress
Box 288
793 26 Leksand
Besöksadress
Källbacksvägen 7
793 33 Leksand
0247-135 35
0247-135 26
info@kuggteknik.se

© 2019 Kuggteknik
Information om cookies